Siirry sisältöön

Pitävää ohjausta-hanke

Pitävää ohjausta-hanke

Hanketta rahoittaa OPH ja hanke kuuluu Oikeus osata-ohjelmaan. Hanketta koordinoi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia.  Hankeverkostoon kuuluvat: Salpaus, Jyväskylän kristillinen opisto, Jyväskylän palvelualan opisto, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE, Saimaan ammattiopisto Sampo, Koulutuskuntayhtymä Brahe, Kainuun ammattiopisto KAO. 

Täältä löydät hakkeessa kehitettyjä toimenpiteitä ja malleja aihealueittain. Myös hankkeessa toteutettujen tapahtumien tiedotteet löytyvät tältä sivulta.



Nivelvaiheen kehittämisen toimenpiteitä

Peruskoululaisten tutustumista ammatilliseen koulutukseen kehitettiin. Hankkeen aikana toteutettiin useita tapahtumia ja toimintamalleja; Kasikierrot, Ysilive, Tutustu Sampoon päivät yseille, Ammatillisen koulutuksen ilta. Toteutetuista tapahtumista pyydettiin palautetta peruskoululaisilta ja opinto-ohjaajilta. Näiden perusteella tehtiin suunnitelma nivelvaiheen tutustumisille seuraaville lukuvuosille. Tietoa ammatillisesta koulutuksesta jaettiin myös erilaisilla opojen käyttöön tehdyillä diaesityksillä.

Tutustumiset Sampoon ammatinvalinnan tueksi:

Tutustuminen ammatilliseen peruskouluille (pdf) (341.9 KB)

Kasikierroissa kaikki etelä-karjalan alueen koulujen kasiluokkalaiset kutsuttiin tutustumaan Sampon aloihin. Kasiluokkalaiset kiersivät joko Lappeenrannassa tai Imatralla koulutusaloilla.

Ysiliven parhaat palat sivusto ja video:

YsiLive - Saimaan ammattiopisto Sampo (edusampo.fi)

Sampon Ysilive 2021

Ammatillisen koulutuksen ilta nettisivuilla:

Ammatillisen koulutuksen ilta - Saimaan ammattiopisto Sampo (edusampo.fi)

Tutustu Sampoon päivät nettisivuilla:

https://www.edusampo.fi/opiskelemaan/tutustu_sampoon

Esitys opiskelusta Sampossa:

Opiskelu Sampossa 2022 (pdf)

Kesällä tapahtuvaa ohjausta kehitettiin selkeyttämällä yhteishaussa valitsematta jäävien opiskelijoiden jatkuvia hakuja. Opinto-ohjaajien tueksi koottiin listaa hakukohteista, johon yhteishaussa valitsematta jääneen nuoren voi ohjata. 

Kesällä tapahtuvaan ohjaukseen kehitettiin video yhteishaussa valituille opiskelijoille, joka sisälsi vinkkejä hakuun , paikan vastaanottoon ja opintojen aloitukseen sekä ohjausväen ja tutoreiden tervehdykset. Videolinkki lähetettiin aloittaville opiskelijoille kevään 2021 yhteyshaun yhteydessä:

Tervetuloa Sampoon uudet opiskelijat!


Harkinnanvarainen haku toteutettiin uudella toimintamallilla. Kaikki harkinnanvaraiset hakijat täyttivät RUORI -kyselyn ja toimittivat sen sekä muut huomioitavat dokumentit Sampoon. Kaikki harkinnanvaraiset hakijat haastateltiin tulevan opettajan ja erityisopettajan toimesta. Haastatteluissa käytettiin yhtenäistä pisteytystaulukkoa. Uusi toteutusmalli lisäsi harkinnanvaraisesti valittujen määrää merkittävästi, yhteensä valituiksi tuli 92 (vrt. edellinen vuosi 32). Valitsematta jättämiseen vaikutti keskeisesti hakijan tuen tarve; vaativaa erityistä tukea tarvitsevat hakijat pyrittiin ohjaamaan ammatillisiin erityisoppilaitoksiin.


Erityisen tuen opiskelijoiden tukemiseksi selvitettiin hybridimallin käynnistämistä paikallisen ammatillisen erityisoppilaitoksen, LUOVIn kanssa. Selvitystyö tuotti tulosta ja hybridimallilla järjestettävää koulutusta aloitetaan syksyllä -22 kolmella alalla; pintakäsittely/rakennusala, kone- ja tuotantotekniikka sekä autoala.

Hybridimalli (pdf) (384.6 KB)

Sekä peruskoulujen opinto-ohjaajille, että erityisopettajille on järjestetty tutustumisia eri aloilla hankkeen aikana. Opinto-ohjaajat ovat tutustuneet muun muassa kauneudenhoitoalaan, kone- ja tuotantotekniikkaa, laboratorioalaan sekä puualaan. Erityisopettajat kävivät vierailemassa puualalla, logistiikka-alalla sekä kone- ja tuotantotekniikassa. Peruskoulun opettajille tehtiin suunnitelma OpeTET päivistä, jotka toteutetaan syksyllä -22.

Nivelvaiheen tutustumisia kohti osuvaa alavalintaa työstettiin myös Kainuun ammattiopiston kanssa yhteisesti.

nuoren polku ammatilliseen-osuvat alavalinnat 


Ohjauksen ja tuen kehittämisen toimenpiteitä

Pitkäkestoisen ryhmän rakentamisen tueksi suunniteltiin ryhmäytymistapahtuma toimintamalli lukuvuosien alkuun. Tapahtumassa opintonsa aloittavat opiskelijat suorittavat ryhmänsä ja opettajansa kanssa erilaisia rasteja Seppo pelialustalla. 

Hankkeessa järjestettiin 27.5 webinaari aiheella "Opintoihin kiinnittyminen ammatillisessa koulutuksessa". Puhujana webinaarissa oli aihetta väitöskirjassaan tutkinut Satu Niittylahti.

Satu Niittylahti 27.5 (pdf)

Ohjauksen ja tuen palveluita tuodaan opiskelijoille tutuksi opintojen alussa jaettavalla "Tukenasi opiskelussa" lehtisellä. Uutena opintoihin kiinnittymistä tukevana toimintamallina opinto-ohjaaja ja erityisopettaja haastattelevat aloittavat opiskelijat opintojen alkuvaiheessa työparina.

opiskelijan apuna esite (pdf)

Opintoihin kiinnittymisen ja keskeyttämisen ehkäisyn teemoja pohdittiin opinto-ohjaajien työpajoissa ja uusia ideoita saatiin esimerkiksi CASE työskentelyn avulla. 

Keskeyttämisen ehkäisy kiteytys 

Opintojen tuen kehittämiseksi myös mukauttamisen ja poikkeaman ohjeita opettajille täsmennettiin ja kehitettiin. Opettajat saivat myös lisätietoa opintoihin kiinnittymiseen liittyvistä haasteista ja erityisestä tuesta. Muutamia Sampon erityisopettajia osallistui myös Mielenterveyden ensiapu koulutukseen.

AJA ENNAKKOLUULOT SINNE MINNE NE KUULUVAT

Ohje mukauttamiseen (pdf)

Ohje poikkeamaan (pdf)


Vertaistuen, osallisuuden ja tiimimäisen opiskelun kehittämisen toimenpiteitä

Yhteisöllisyyden tukemiseen luotiin vuosikelloa yhteisöllisistä tapahtumista Sampon toimipisteissä.

Vertaistuen ja tiimimäisen opiskelun juurruttamiseksi Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet opintojaksosta luotiin tiimiopiskeluna toteutettava versio. Opiskelijaryhmä suorittaa opintojakson tiimeissä opintojen alkuvaiheessa. Opintojakson tehtävien tavoitteena on opiskelijan urasuunnittelutaitojen kehittymisen lisäksi tiimien dialogin alkuunsaaminen ja vertaisiin tutustuminen opintojen alussa.




Ura- ja jatko-ohjauksen kehittäminen

Opiskelijoille tarjottavaa ohjausta kehitettiin pilotoimalla erilaisia infoja. Näiden pohjalta tehtiin jatkosuunnitelmaksi toimintamalli opiskelijoiden urasuunnittelun tueksi tarjottavista infoista Sampossa.
Opiskelijainfot Sampossa (pdf) (184.6 KB)

Opiskelijoille järjestettiin jatko-opinto- ja työelämäinfot, joissa eri oppilaitosten ja työpaikkojen edustajat esittäytyivät. Jatko-opintoinfosta opiskelijat saivat tietoa eri jatkokoulutusmahdollisuuksista. Työelämäinfossa työnantajat antoivat tietoa työelämätaidoista ja työelämään siirtymisestä.


Korkeakoulujen yhteishausta järjestettiin hakuinfoja hakukausien alkaessa.


Korkeakoulujen yhteishaku info 2022 (pdf) (401.8 KB)

Opiskelijoille järjestettiin uraohjauspisteitä oppilaitoksen eri toimipisteillä "Help-desk" tyyppisesti. Ohjauspisteillä tarjottiin pikaohjausta sekä erilaisia esitteitä. Opiskelijoilla oli myös mahdollisuus varata aika pidempään uraohjaukseen.

Ohjauspiste (pdf)

urapaja jaettavia vinkkikortteja (pdf)

Otettiin käyttöön tulevaisuusohjauksen eri menetelmiä uraohjauksessa ja kehitettiin Bookings-ajanvarausjärjestelmä helpottamaan opiskelijoiden yhteydenottoa uraopinto-ohjaajalle. Kiinnitettiin huomiota uraohjauksen säännölliseen- sekä selkokieliseen tiedottamiseen sekä huomioitiin vailla suuntaa olevat opiskelijat. 

Samposta valmistumassa oleville opiskelijoille tehtiin onnitteluviesti, joka lähetetään kaikkien valmistumassa olevien sähköpostiin. Viestissä annettiin valmistuville myös uraohjauspalveluista valmistumisen jälkeen. Viestissä muistutettiin myös alumnitoiminnasta, alumnitoimintaa on pyritty käynnistämään hankkeen aikana esimerkiksi facebook-ryhmän avulla.

Paljon onnea ammattiin valmistuvalle (pdf)

Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet opintojaksoa kehitettiin kokonaisuutena. Opintojaksoa verkkokurssipohjaa kehitettiin ja siitä luotiin tiimimäinen toteutustapa. Tarkempi kuvaus löytyy kohdasta vertaistuen, osallisuuden ja tiimimäisen opiskelutavan kehittäminen.

Opinto-ohjaajat hakivat tietoa ja vinkkejä uraohjaukseen Lahdesta, Salpaukseen ja LAB-ammattikorkeakouluun suuntautuneesta benchlearning päivästä. Päivän aikana käytiin keskustelua eri ohjauksen teemoista ja tutustuttiin jatkokoulutusmahdollisuuksiin.

Salpaus 4.5 ohjelma (pdf)


Yhteystiedot

Virve Kiviharju
Uraopinto-ohjaaja
p. 040 353 4093
virve.kiviharju@edusampo.fi